threshold space

threshold space

site response

site response

aerial view

aerial view

plans + section

plans + section

processions

processions

LENGGONG VISITOR CENTRE

 

sector // civic

location // perak, malaysia

year // 2013

stage // conceptual

award // 3rd in PAM Design Competition 

The Lenggong Visitor Centre sits in a dense forest, in a recently inducted UNESCO World Heritage Site, upon discovery of the Perak Man, an archaeological evidence which suggests the existence of mankind on-site one million years ago. 

The architecture of the proposal celebrates the discovery, and slithers through the topography of the sloping site, creating three axis for different experiences. The main construct of the building is a snaking branch, intersected with a straight-linear axis; and at each intersection is a threshold space. The snaking branch is an exhibition of journeying through the ages of different ancient civilisation periods, and the thresholds serve as the transition to the next phase of civilisation. 

As one ascends the procession upwards towards the viewing tower, one can experience the views and vistas of the surrounding thick forest canopies and the scenic river delta of Perak River, believed to be the start of Lenggong's ancient civilisation.